Az első tavaszi horgászat… Mivel? Hogyan?

Az első tavaszi horgászatot mindig hosszú várakozás előzi meg

Egész télen a tavaszi első horgászat motoszkál az ember fejében, s próbálja a múlt évi tapasztalatokat összegezni. Felteszi magában a kérdést, hogy mi az, amit idén másképp fogok csinálni? A hosszú téli napokon mindenkinek van ideje gondolkozni ezeken, tervezgetni és ilyenkor általában jön is az ihlet. Előveszi a felszerelést, kicsit elpakol a táskában, tisztogat, leltároz. Ezután mi történik? Szétnéz a piacon, keres valami újat, amitől az ember teste, lelke is megújul egy kicsit. 
Az ilyen egészen apró 4-5 mm-es csalik egészen jó választás a tavaszi békés halak horgászatára.
Csemegekukorica szirup. Kellemesen édes, sajtolt csemegekukoricából.

Új célok jönnek a horgásznak a gondolatába, kinek a versenyeken való részvétel, kinek az, hogy több tavat látogasson meg, kinek meg az, hogy csak egy pár nappal többet tudjon hódolni kedvenc szenvedélyének. 

A tavaszi első horgászatok mindig kicsi izgalommal kezdődnek, ilyenkor már az ember tenyere viszket, kicsit legyen jobb idő és már kint is ülünk a vízparton telis-tele kérdésekkel. Vajon hol vannak, mivel kellene becsapni őket…?

A csemegekukorica szirup egy tökéletes választás az etetőanyag tuningolására minden időszakban. 

tavasz-2-2
Az ilyen vagy hasonló nyugodt kis tórészletekben, öblökben találjuk meg először kedvenc halainkat.

A Senzor Planet minden tópartra vágyó horgásznak, legyen kicsi vagy nagy, versenyző vagy hobbi, sok halat fogó vagy csak egy nagyra vágyakozó kínál megoldási lehetőséget, hogy kedvenc hobbijában ki tudjon teljesedni és megfogja amit éppen célul tűzött ki maga elé.

Tavasszal keveset esznek a halak, tehát nem szükséges nagy alapozó etetéseket létre hozni. Kevés és kimondottan tavaszi kajával járunk a legjobban az év első pecáján.
A halak mozgása kissé zavarossá válik. Mivel egész télen nyugalomban voltak, zajok nélkül most pedig egyre több és több zaj hatás éri őket. Ezért a horgászatokat elsősorban úgy alakítsuk ki magunk körül, hogy legyen lehetőségünk a kereső horgászatra. Addig keressük a végszerelékünk helyét még meg nem találjuk kedvenceink tartózkodási helyét.

 

A tavaszról általában a halak szemszögéből…

A hideg lassan melegedő vizekben a halak táplálék felvétele minimális mivel a hídégvízben az emésztés is lassabb. A téli időszakban a halak felélik a testükre felhalmozott tartalékjaikat és elsősorban olyan táplálékra van szükségük amik fehérjében és proteinben gazdag. Ez elsősorban a könnyű emészthetőség másodsorban az energia pótlás miatt szükséges. Fontos, hogy az első horgászatra ilyen kimondottan tavaszi etetőanyagokat válasszunk amik a halak első táplálék felviteliben segítenek.

Fontos, hogy az első horgászatra ilyen kimondottan tavaszi etetőanyagokat válasszunk amik a halak első táplálék felviteliben segítenek.

Pár órás rapid horgászaton én a Senzor Planet etetőanyagaiból kavartam össze mindösszesen egy fél kilónyit és ezekből a kisebb pontyokból sikerült több darabot is fogni method feeder technikával hol egy szem csemegével hol pedig a 4-5 mm-es ananászos és epres dumbellel.

Mindenképp érdemes kilátogatnunk a természetben és ha csak egy-egy halat is fogunk már jobban telnek a hétköznapjaink.  

Kellemes első tavaszi horgászatot kívánok mindenkinek, óvjuk a természetet és horgásszunk Senzor Planet módra… 

Sporttársi üdvözlettel:

Hordós Dani
Senzor Planet Hungary