A hidegvízről és a hidegvízi táplálkozásról.

Ez a téma igazából a legfanatikusabb horgászokat érinti igazából. 

A halakról és azon belül békéshalakról általánosságban elmondható, hogy az egyedekre lebontott táplálékfelvétel mennyisége egyenesen arányosan az víz hőmérsékleti amplitúdójával, valamint fordítottan az életévük számával.  

„Ha a víz lehűl, s a táplálék megcsappan, sok hal beszünteti a táplálkozást.

Lehúzódnak a víz fenekére, ott csapatokba, rajokba verődnek össze, esetleg többé-kevésbbé az iszapba is beássák magukat és félálomban egyhelyben maradnak tavaszig. Anyagcseréjük igen lanyha, úgyhogy a hosszú koplalás ellenére is alig fogynak valamit. A legismertebb ez a viselkedés édesvízi halainktól, például a pontyokról…
 
Azt  tudni érdemes, hogy a fagypont környéki víz hőmérséklet tavi nézetre levetítve viszonylag elég sivár. Nincsen benne semmilyen mikró vagy makró biológiai élet. Táplálék és életmentes. Az ilyen letisztult vízben minden erős kontrasztos etetőanyag már kerülendő. Ahol a sötétség az úr ott már a fény zavaró.   
 
 
 
hidegvizi-horgaszat

Téli anyagcsere

A testsúlyban és korban megfelelő halak, fognak a legtovább és a „legtöbb mennyiségű ” táplálékot magukhoz venni. A pontyok szemszögéből megfigyelhető, hogy télvíz idején, amikor már víz a jegesedés határán van, akkor táplálkozásra nagy álltalánoságban elmondható, hogy a 8 és 12 kg közötti példányok lesznek a legaktívabbak.

Érthető mivel ők a legfittebb és legjobb kondícióba lévő halak. De az ő táplálékfelvételüket is befolyásolja az emészthetőség illetve a minőség. A táplálkozó halaknak fontos, hogy könnyen emészthető, elemi rostokban és fehérjékben magas tápértékű elemózsiához jussanak mivel a nem emészthető táplálék ebben a vízhőfokban akár a pusztulásukhoz is vezethet. Mint például a száraz szemes takarmánymagok. 

Green Betain

 

Erről az etetőanyagról azt kell tudni, hogy őszi téli időszakban amikor a víz lecsendesedik és a halaknak már a „könyökükön” jön ki az aromás illatos/büdös kaja kiválóan működik a békés halak horgászatában. Magáról a betainról mint étvágyfokozóról nem szeretnék nagy gondolatokat leírni de azt meg kell jegyezni, hogy azokat a halakat amiket táplálkozásra lehet bírni azokat ráfogja venni.

Ezt azon receptorokon és nyálkahártyán keresztül teszi ami a ízlelőszervéhez van csatolva. Na ebből van benne bőséggel mármint a betainból. Található még benne több féle őrölt magok, állati és növényi fehérjék. Nincs benne más, és pont ettől jó. Olyan mint amikor egy sötét szobában csak az orrodat használhatod ahhoz hogy táplálkozz. 🙂 

Érdekes azonban, hogy ezen összetevőjű etetőanyag egész évben kellene, hogy csalogassa a halakat, de amikor igazán étvágyuknál vannak a kiszemelt áldozatok nem hat rájuk, mivel nem tudnak többet enni mint ami alapból is magukhoz vettek volna. 

Nyilván az emészthetőségi gyorsaság nagyban befolyásolja a felvett táplálék mennyiségét, mivel ez egy könnyen emészthető táplálék ebből kifolyólag sosem árt ha tartalmazza a bekevert kajánk, akár a nyári időszakban is mondjuk 10 – 20 %-ban.

Mindez a gyakorlatban

Maconkára látogattam december elején a vízhőfok mindössze 5 C-fok volt a kint levegő közel volt a fagyáshoz. Pár órát tudtam kint tölteni és ennyi idő alatt sikerült több pontyot is fogni, valamint olyan 20-25 darab keszeget. Nagyon élvezetes peca volt amihez az is hozzátartozik, hogy a 4-5 mm pop dumbell kellett nekik, csak azzal sikerült 12-es horgon kapást kicsikarni. De ennek nyilván meg van a fent említett okok miatt a konzekvenciája. 

Senzor Planet Green Betain

Feeder Dumbell Mini 4-5 mm 10g

Ahhoz, hogy kapásig eljussunk ezekben a horgászati szemszögből nehéz időszakokban, használni kell a régi és jól bevált bölcsességeket is természetesen (kereső horgászat, kevés etetőanyag, halmozgás). Ha fent említett gondolatokat betartjuk és egy kicsit foglalkozunk az etetőanyagok belső biodiverzitásával és a halakra ható instrumentumok közül párat alkalmazunk biztosak lehetünk, hogy nem hiába fagyoskodunk kint a tóparton. 

Hordós Dániel 

Senzor Planet Team

VEDD MEG HOZZÁ